Nyár + Pandémia = Workation

Nyár + Pandémia = Workation

Az elmúlt bő egy évtizedben a szellemi munkavégzés és annak klasszikusan értelmezett környezete jelentős átalakuláson mentek keresztül. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az iroda falai átrajzolódtak és a benne ülő munkavállalók is egész messzire kerültek a klasszikus, oklevelekkel és családi fotókkal díszített saját munkaállomásoktól. Ma már ugyanis bárhonnan dolgozhatunk, ahol rendelkezésünkre áll egy laptop, illetve van áram és wifi. Jelenleg persze éppen az irodaházak képeznek ez alól kivételt, amelyek a pandémiás helyzet okán egy ideig még nagyrészt zárva maradnak. A nyár beköszöntével viszont egyre nagyobb igény látszik a belvárosi home office-okból való kiszakadásra…

Iroda – a falakon innen és túl

Az elmúlt bő egy-másfél évtizedben hatalmas változások indultak el a tekintetben, hogy mit gondolunk az irodáról és hogyan használjuk azt. Ezt a folyamatot lökte át tulajdonképpen a célszalagon a 2020-as koronavírus járvány.

Az irodaházak teljes kiürítésével ugyanis egyfajta tabula rasa helyzet állt elő a nagyvállalatok számára, hogy a kor elvárásai mentén újraértelmezhessék a főhadiszállásaikat. Erre nem csak a jelenleg kínálkozó lehetőség, hanem a radikálisan átalakuló külső és belső igények is kényszerítik a munkaadókat. Nevezetesen a folyamatosan változó és egyre kevésbé bejósolható piaci folyamatokhoz nem illeszkednek már a nagyon statikus irodai rendszerek, másrészt a munkavállalói oldalon is megjelenik a nagyobb térhasználati autonómiára való igény.

A karantén időszak be is bizonyította, hogy vannak bizonyos feladatok, amelyeket tökéletesen el lehet például otthonról is végezni: ilyenek általában az egyéni munkavégzést igénylő aktivitások vagy a rutinszerű státusz meetingek. Eddig a munkavállói oldalon volt erősebb a home office lobbi, mára részben kényszerből, részben valódi meggyőződésből a munkaadók is fejet hajtottak a rendszerszintű távmunka létjogosultsága előtt.

Vannak azonban olyan munkafeladatok, amelyeket az egészségügyi kockázatok elmúltával mindenképpen érdemes lehet visszavinni az iroda falai közé: ezek a nagyrészt a kollaborációra épülő, közös, kreatív és aktív együttgondolkodást igénylő tevékenységek. Pontosabban fontos lesz megteremteni annak a lehetőségét, hogy a munkavállalók ezeket a feladatukat saját szándékukból vigyék majd vissza az irodába, ami a jövőben egyfajta szolgáltatássá, a különböző típusú tevékenységeket kiszolgáló téri struktúrák palettájává alakulhat át.

A pandémia lecsengése után a cél tehát nem a status quo helyreállítása, hanem egy a kor követelményeinek sokkal jobban megfelelő, rugalmasabb és ezzel együtt járóan kevésbé személyre szabott, aktivitás alapú rendszerek kialakítása lehet, ahol egyidejűleg a kollégák 40-60%-a van csak jelen a fizikai térben.

Ezekre az alulról és organikus építkező struktúrákra sajnos azonban még várnunk kell egy kicsit, hiszen egy darabig még biztosan irányítottan üresek maradnak az irodaházak. Ez viszont a távmunkával kapcsolatos attitűdöket rajzolhatja át jelentős mértékben! Az otthonunk kínálta sarkokat és kanapékat megunva a kávézók, parkok vagy kocsmák teraszain kerestünk menedéket az elmúlt időszakban.

Megfelelő munkazugot keresve ráadásul nem is kell feltétlenül csak a saját szomszédságunkban gondolkodni – a vírus helyzet a nyárral kombinálva a workation jelenséget is széles rétegekben életre hívta.

Mit is jelent a workation?

Nehéz a kifejezésre kellően frappáns magyar kifejezést találni, angolul a work (munka) és a vacation (vakáció) szavak kombinálásából állt össze. A jelenség tulajdonképpen azt a létformát fedi le, amikor is napjaink technológia lehetőségeit és a munkaszervezési kultúráját kihasználva akár a világ végére is elutazhatunk és végezhetjük tovább zavartalanul a feladatainkat.

A jelenség persze önmagában nem újkeletű. Számos szabadúszó vagy speciálisabb szellemi munkakörben dolgozó eddig is élhetett és élt is a tóparti stégen vagy egy hegy tetején való munkavégzés lehetőségével. Az idei nyár abban hozott pusztán újdonságot, hogy a tömegek szintjén, széles iparági és funkcionális körökben bukkant fel ez a jelenség.

A workation persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy mostantól szabadságot sem kell kivenni a nyaraláshoz, megtehetjük azt a munkaidőnk terhére. Sőt! Az újfajta, térben és időben sokkal rugalmasabb rendszerek legfontosabb alappillére éppen a szervezeti bizalom. Az a „szerződés” a vezető és beosztottja között, hogy mára nem munkavégzés formai keretei, hanem az asztalra letett teljesítmény számít igazán a nap végén, ebből pedig nyilvánvalóan nem lehet a beletett órákat sem kispórolni. 

A workation tehát közel sem a munkakerülésről szól! Adott esetben a dolog még meg is növelheti a ledolgozott órák számát, ha nem tudjuk a megfelelő hatékonysághoz szükséges körülményeket megteremteni a vakáció ideje alatt.

Kinek és mikor ajánlott a workation üzemmód?

Ahhoz, hogy a workation minden szempontból – tehát munka és a pihenés oldaláról is – jól működjön, nagyfokú tudatosságra, önismeretre és munkaszervezésre lehet szükség, nem is minden esetben valósítható meg.  Mielőtt tehát életünk legmeghatározóbb projektjének leadási hetén elindulnánk a családdal a Balatonra egy kétoldalas programlistával, érdemes néhány szempontot alaposan átgondolni.

A terektől indulva fontos azzal tisztában lennünk, hogy milyen környezetben, milyen díszletek között vagyunk képesek jól teljesíteni. Elég számunkra egy nem túl professzionális sarok a nyaralóban némi gyerekzsivajjal megspékelve? Ha esetleg nem, érdemes körülnézni a környék kávézói és közösségi irodái között is egy-egy húzósabb munkanap átvészelésére.

Az idői tervezés kapcsán fontos számításba vennünk, hogy alkalmazkodnunk kell-e a munkavégzésünk ütemében valamelyik kollégánkhoz, hogy van-e esetleg a szervezetben fix törzsidő és persze hogy mi magunk mikor vagyunk jellemzően a legproduktívabbak. Ezen egyenlet eredményét is mindenképpen érdemes számításba vennünk a programok kialakítása során.

És természetesen a társas környezetünk, nevezetesen utastársaink kiléte sem elhanyagolandó faktor. Ha a párunkkal vagy a barátainkkal indulunk útnak, akik hozzánk hasonlóan workation üzemmódra készülnek, könnyebb a helyzetünk. Gyerekekkel, nagycsaláddal vagy teljes gőzzel nyaralni vágyó haverokkal az oldalunkon már biztosan több tervezést és önkontrollt igényel majd a folyamat.

A workation tehát nem mindenkinek és nem minden helyzetben való. Ezzel együtt, a megfelelő viszonyok közt rendkívül üde színfolt lehet az átalakuló munkavégzési környezetben, ami akár a kiégés elkerülésében vagy akár csak az alulmotiváltabb időszakok áthidalásában is egy működőképes stratégia lehet. A bevállalósabbaknak pedig akár egy új életforma is!

A szerző: Frankó Luca

Pszichológus vagyok, család-és párterapeuta jelöltként praktizálok, dolgozom szervezetfejlesztési területen és rendszeresen publikálok is. 2020-ban védtem meg a PhD disszertációmat környezetpszichológiából. A kutatási témám az új generációs irodai környezetek pszichológiai vonatkozásai.